Protetika je deo stomatologije koja se bavi nadoknadom zuba koji se izgube tokom života. Vrlo je važno da vodimo brigu o našim prirodnim zubima i da uradimo sve da ne dodje do njihovog gubitka.

- Ukupno imamo 32 zuba. Gubitak i samo jednog zuba se odražava na ostale tako što će preostali (susedni) zubi da se pomeraju u taj novonastali prostor, i doći će do remećenja odnosa između samih zuba ali i između vilica. Zato je izuzetno važno da se vodi briga o prirodnim zubima, ali ako se desi da i izgubi neki od njih taj manjak zuba obavezno treba da se nadoknadi.

- U zavisnosti od toga koliko zuba je izgubljeno moguće je izraditi fiksnu ili
- mobilnu protetsku nadoknadu.

Mobilne protetske nadoknade

? Parcijalna akrilatna proteza
? Totalna akrilatna proteza
? Totalna proteza sa metalnom bazom
? Parcijalna skeletirana proteza
? Parcijalna skeletirana sa atecmenima tj.
_ skrivenim kopčanjem
? Valplast proteza od mekog akrilata

Fiksni protetski radovi

? Metalokeramička krunica na leguri od čelika
? Metalokeramička krunica na leguri od zlata.
? Teleskop kruna
? Bezmetalna kruna od Zirkon keramike
? Faseta od estetskog materijala
? Livena nadogradnja
? Kruna sa Gingivalnim rubom u keramici

Kombinovani protetski radovi

Izrađuju se kod distalnih krezubosti i prevelikih raspona kao kombinacija krunica, mostova i proteza. Taj problem osim na uobičajen način
kombinovanim protetskim radovima može da se reši i na sledci, ugodniji način.

ZX-27 sastav staklenih zuba nosača je jedinstven jer uklanja problem nedostatka vlastitih zuba nosača (pillar teeth) potrebnih za primenu fiksnog protetskog rada. Može uspešno da se primeni i u slučajevima distalne krezubosti na jednoj ili obe strane.

ZX-27 stakleni zub nosač proizveden od specijalnog materijala prianja na sluznicu alveolarnog grebena na delu u kojima nema zuba te tako zamenjuje vlastite nepostojeće zube nosače. Svaki pacijent dobija svoj ZX-27 stakleni zub nosač izrađen od prethodno proizvedenog komada kojeg su ovlašćeni zubni tehničari toplotno i mehanički obradili kako bi u potpunosti odgovarao sluznici alveolarnog grebena dotičnog pacijenta.

Silensor splint protiv hrkanja

Hrkanje se obično pojavi kad meko nepce vibrira, kad donja vilica osobe koja hrče padne unazad pa je zbog toga smanjen prostor za protok vazduha. Količina je ostala ista, vazduh mora prolaziti brže. Ta dva stanja uzrokuju vibriranje mekog nepca i osoba zbog toga hrče.

Postoji rešenje!

Koristite Silensor aparat kad idete da spavate Silensor smanjuje pomeranje donje vilice. To se postiže spajanjem donje i gornje vilice.

Uputstvo

Pre upotrebe uvek proverite da li su spojnice čvrsto pričvršćene. Čistiti s mekanom četkicom, zatim dobro isprati s toplom vodom. Dok ne nosite Silensor aparat, držite ga na suvom i za to predviđenoj kutijici.